– Å handle aksjer er et spill

MH-student, Adrian Skeide Pettersen

For noen uker siden var det aksje NM for forskjellige skoler rundt om i Norge. Til tross for mange studenter samlet i lag, var det én student fra Markedshøyskolen som stakk av med seieren, alene.

TEKST: AGNETE RØNNING SEHESTED

FOTO: THEA LOSNEGÅRD


Adrian Skeide Pettersen (22) er student og ambassadør ved Markedshøyskolen, og studerer Kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling (KIF). Med en kreativ utdanning, stakk han av med seieren alene i NM i aksjespekulasjon for studenter. Han brenner for interessene sine, og utvikler selv nå et spill om finansverden.

 

Tok seieren på egenhånd

Aksje NM er et norgesmesterskap hvor man kjøper aksjer og konkurrerer mot studenter fra forskjellige skoler i Norge. Med 100.000 fiktive penger kan studentene kjøpe de aksjene de selv ønsker, og hva de tror de kan vinne på. Tross mange deltagende studenter med egne lag, stilte Pettersen opp alene og stakk av med seieren.
– Jeg hadde veldig lyst til å skaffe et lag på Markedshøyskolen. Det var mange som var interesserte i å bli med, men det var ikke mange som hadde kunnskap nok. Så da ble det bare jeg alene, men det var utrolig morsomt å kunne slå skolene hvor det er studenter som studerer finans, noe vi ikke har på Markedshøyskolen. Særlig alene, sier han og smiler.

 

Adrian Skeide Pettersen

MH-studenten, Adrian Skeide Pettersen, vant NM i aksje helt alene.

 

 

Skummelt, men lærerikt

Når man skal kjøpe aksjer handler det om å følge med på hva som skjer i verden, og på markedet. Handler du feil, kan du risikere å tape penger du har satset, men Pettersen anbefaler allikevel at flere bør prøve det ut fordi det er lærerikt.
– Jeg anbefaler alle og enhver å bli med på aksje NM. Det er utrolig morsomt og spennende. Man følger det ekte markedet, noe som er reelt. Det er jo litt skummelt, for man kan jo tape alt, selv om det er liten sannsynlighet for det. Man må bare tenke smart og ikke investere i noe dumt, sier han overbevisende.

 

 

En spennende hverdag

Å handle aksjer er ikke noe Adrian bare driver med på aksje NM, men også på fritiden. Da er det ingen fiktive penger i spill, men ekte penger. Siden han var liten har finans og aksjer interessert han.

– Jeg bestilte aksjer og kurser hjem i posten. Men det ble litt borte, og for ca. ett år siden begynte interessen for fullt igjen. Å handle aksjer er et spill. Er du god i spillet, så kan du klare å bli meget rik, noe som er veldig bra, sier han og ler.

Selv om det å handle aksjer kan virke skummelt, så er det ikke bare nedturer, men også oppturer når man handler med ekte penger.
– Jeg har jo tapt penger i aksjemarkedet. Men det har heldigvis gått bra i det siste, så de pengene som var tapt, har jeg fått igjen.

 

Adrian Skeide Pettersen

 

Klare mål om fremtiden

Ved siden av alt dette, jobber også Pettersen med å starte opp et spill om finansverden.
– Jeg har brukt så utrolig mange timer på å lære med aksjer. Dette spillet handler om å kunne ha det gøy, og å finne ut av hvordan finans foregår. Jeg ønsker at det skal være en hybrid mellom et spill du kan spille på mobilen og på data, forklarer han.

 

Med gode ambisjoner innen finans og aksjemarkedet er det en spesiell jobb Pettersen drømmer om.
– Etter jeg har laget dette spillet, så er drømmen min om å drive et hedgefond, hvor jeg kan forvalte pengene til andre, og selv få en liten del av kaken selv, ler han.

 

Starter opp børsgruppe for Markedshøyskolen

Adrian og Kristoffer Van Garderen skal starte opp en egen børsgruppe for de som interesserer seg for finans, og håper at mange ønsker å bli med.
– Hvis det er noen som er interessert i økonomi og finans, så er det bare å ta kontakt. Da vil vi møtes noen ganger i uken og se på hvilke aksjer som det kan være aktuelt å kjøpe. Vi tenker også etter hvert å starte et fond, og spytte inn penger og forvalte de, avslutter han.