Høyskolen Campus Kristiania får ny identitet

Høyskolen får sin egen skrifttype, med unike bokstaver som ingen har sett før. Snøhetta har laget et ”kristiansk” skriftspråk, et nytt visuelt system for skolen.

TEKST: Mia Louse Eikner

FOTO: Alf Simensen, m.fl.


1

Nye bokstaver: Høyskolen Kristiania vil være de eneste som bruker et slikt unikt skriftspråk.

 

Høyskolen Campus Kristiania har vært gjennom en lang prosess i 2015. I januar/februar bestemte stiftelsen Ernst G. Mortensen seg for at de ville endre navnet til Høyskolen. Høyskolen Campus Kristiania har ikke vært et kjent navn, men skolen har vært kjent for deres ulike studietilbud gjennom sin merkevare. Stiftelsen består nemlig av fire ulike skoler, Norges Kreative Høyskole, Markedshøyskolen, Norges Helsehøyskole og NKS nettstudier. Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Campus Kristiania, fortalte at de flere ganger har snakket med NOKUT og ofte fått spørsmål om de ikke kunne gjøre som resten av sektoren?

– De ba oss om å finne et navn på hele institusjonen. Vi er en høyskole og dermed burde vi ha et felles navn. Slik begynte diskusjonen om hva det nye barnet skulle hete, sier Trond Blindheim.

 

En felles identitet

Det kom frem mange ulike forslag fra administrasjonen og studentene, men det var spesielt to som gikk igjen – Høyskolen Ernst og Høyskolen Kristiania. Blindheim mente stiftelsen burde ta bort ”Campus” i Høyskolen Campus Kristiania, slik at to tredjedeler av navnet ble bevart, og man endte opp med Høyskolen Kristiania. Ettersom det tross alt var blitt brukt en del millioner på å gjøre det navnet kjent. 21. oktober ble det klart at høyskolens nye navn er Høyskolen Kristiania. Norges Kreative Høyskole, Markedshøyskolen og de andre skolene har nå et felles navn. Navnet blir tatt i bruk fra og med januar 2016.

 

En logo man forstår over tid

Høyskolens nye logo er det Snøhetta som har stått for. De er et internasjonalt arkitektur-, landskapsarkitektur-, og interiørarkitekturfirma, som blant annet har designet Operahuset i Bjørvika i Oslo. Den nye logoen er ganske komplisert og man må bruke litt tid på å forstå dens betydning. Snøhetta har nemlig laget et unikt system for Kristiania, en helhetlig grafisk utforming av skolen, som er med på å forme en ny identitet.

– Vi vil at logoen skal formidle det skolen står for. Høyskolen er opptatt av individet, og utvikle mennesker. Man vil ikke lære seg dette skriftspråket med en gang, og når man ser det for første gang vil det være uklart. Studentene vil utvikle seg gjennom utdanningen sin, og etter hvert vil identiteten til skolen være helt klar for dem, sier Martin Gran, leder av Snøhetta Brand Design.

 

2

Helhetlig utforming: Her er rektor Trond Blindheim og direktør i Bergen, Axel Eikner, med t-skjorter med sitt eget navn, skrevet i det nye skriftspråket.

 

Positiv respons

Det nye skriftspråket vil være å se i lokalene til Høyskolen Kristiania, på visittkortene til administrasjonen og det vil bli en helhetlig utforming av skolen. Flere av studentene var svært positive til den nye identiteten.

– Det blir lett å kjenne skolen vår igjen nå, og flere legger gjerne merke til oss. Dessuten skiller vi oss ut fra andre institusjoner, mener Thomas Olsen Ristesund, student ved Markedshøyskolen i Bergen.

 

En annen student fra Markedshøyskolen smilte da hun så resultatet og mente det var kjempekult.

–Det var utrolig kult med et helt nytt skriftspråk, helt nye bokstaver. Vi kan bruke det til å utforme skolebygget vårt, lage egne visittkort, rett og slett veldig spennende. Det er også litt sært, men vi er jo litt sære, sier Kristine Aniva Sjøholt Lund og ler.

 

3

Stort smil: Kristine Aniva Sjøholt Lund var svært fornøyd med presentasjonen av skolens nye grafiske utforming.

 

Det var likevel ikke alle som var positive til det nye skriftspråket og mente det kunne bli litt vanskelig for andre å forstå. Leder av Studentunionen i Bergen, Bjørn Kjetil Tanbo, tror det vil ta litt tid.

– Den nye logoen er veldig spennende, men det vil nok ta litt tid før andre studenter og bedrifter forstår nøyaktig hva som ligger bak. Likevel er jeg veldig fornøyd med resultatet. Logoen sier utrolig mye om skolen, vi er kreative og kommer med nye løsninger. Dessuten vil det skape et samhold internt, ettersom alle studentene er en del av en ny identitet og skal lære seg et nytt skriftspråk sammen.
 

4-2

Samhold: Julegrøt var et ”must” 1. desember, noe alle studentene var fornøyd med. Bjørn Kjetil Tanbo koste seg under presentasjonen og tror samholdet blant studentene vil bli enda sterkere med den nye identiteten.