Hvordan påvirke hva Google sier om deg

Hva sier Google om deg?

Mange arbeidsgivere googler jobbsøkere før de ansetter. Som student bør du bruke dette bevisst, for å styrke din posisjon på arbeidsmarkedet. Start nå, bygg opp ditt navn på Google, og imponer dine potensielle arbeidsgivere.

BLOGGER: MONIKA SVEEN (webansvarlig i SCK)


Uavhengig om en ledig stilling blir utlyst offentlig, gjennom et rekrutteringsbyrå, eller gjennom personlige nettverk, så er fellesnevneren at arbeidsgiver med stor sannsynlighet vil gjøre et Google-søk på de potensielle kandidatene.

 

Tidligere hørte jeg ofte at jeg måtte være forsiktig med å legge ut bilder på nettet og i sosiale medier, fordi det kan få konsekvenser når jeg skal søke jobb etter endt utdannelse. Når det meste i dag både dokumenteres og deles i bilde- eller videoformat i et høyt tempo, synes jeg denne tankegangen begynner å bli noe utgått på dato. Det er vel egentlig ikke så farlig om arbeisgiver ser et bilde eller ti av deg med et glass vin i hånden i lystig lag? At du som student deltar på sosiale arrangementer, også de der det serveres alkohol, tror jeg de aller fleste har forståelse for.

 

Jeg tror det er mye viktigere å fokusere på å legge ut den informasjonen du vil at arbeidsgiver skal se, fremfor å prøve å skjule at du lever.

 

Det jeg mener med dette er at når din drømmearbeidsgiver med få tastetrykk kan google seg frem til ditt sosiale liv, hvorfor ikke legge til rette for at han eller hun også kan se hva du er god for i karrieresammenheng?

 

Her er mine 4 tips til hva du kan gjøre for å fremme deg selv på Google, og vekke arbeidsgivers interesse:


1. Begynn å blogge, og kjøp domene på navnet ditt

Bruk litt tid på å sette opp bloggen din, før du begynner å produsere blogginnlegg. Det er lurt å tenke på søkemotoroptimalisering når du setter opp bloggen din, for at den skal bli mer synlig på Google.

Velg ditt eget navn som domene, sånn at bloggen blir synlig når noen googler navnet ditt. Det hjelper lite om du kaller bloggen din «PRstudent95.no», hvis arbeisgiver søker etter navnet ditt.

Skriv om temaer som er relatert til den bransjen du ønsker jobb i. På denne måten kan du vise arbeidsgiver hvordan du tenker, og hva du kan.

 

2. Lag innhold for andre

Å skrive blogginnlegg eller artikler for andre, er også en god måte å knytte faglige tekster til navnet ditt. Akkurat sånn som jeg gjør nå, gjesteblogger for Studentunionen. SCK lar alle CK-studenter som har lyst, skrive blogginnlegg som publiseres på studentunionen.no.

 

3. Endre url-adressen på Linkedin til navnet ditt

Tilpass url-adressen på Linkedin-profilen din sånn at det står «no.linkedin.com/in/dittnavn» i stedet for at det står «https://www.linkedin.com/profile/view?id=355808867&trk=hp-identity-name». Pass også på at du har en offentlig profil, sånn at profilen din vil vises i Googles søkemotor.

 

For å endre url på Linkedin trykker du på "administrer offentlige profilinnstillinger

↓↓

Illustrasjonsbilde: Endre URL på Linkedin

Her endrer du url-adressen, og gjør profilen din offentlig.

 

 

4. Bruk hele navnet ditt i sosiale medier

Ha fornavn+etternavn som brukernavn i alle sosiale medier. Hvorfor ikke bruke Twitter til å kommentere aktuelle temaer innenfor din bransje? Det er en fin måte å vise ditt faglige engasjement, samtidig som at det vil komme opp i navnesøket ditt på Google.

 


Hvis du er interessert i å lese mer om hvordan du kan markedsføre deg selv på arbeismarkedet, kan du lese 6 tips for å bygge din personlige merkevare