Oslo // Reisebrev: Livet som utvekslingsstudent i Vietnam

Som en del av studieløpet ved Høyskolen Kristiania valgte Kristine å tilbringe et semester i Vietnam. I dette reisebrevet gir hun deg et innblikk i hennes hverdag som utvekslingsstudent ved RMIT University.


TEKST: Kristine Braathen

FOTO: Privat


 

Jeg dro på utveksling fordi jeg synes det er en unik mulighet til å oppleve noe nytt og annerledes. Jeg liker variasjon og tenkte at jeg ville få et stort utbytte av å flytte et sted som snur alt jeg er vant til på hodet. Jeg føler jeg har lært utrolig mye utover det faglige på dette oppholdet. Ikke minst har jeg hatt det utrolig gøy. Tiden har gått så fort, og i skrivende stund kan jeg ikke tro at jeg snart skal hjem.

Tidligere Saigon, eller Ho Chi Minh City, ligger i sør og er den største byen i Vietnam. Det var veldig behagelig å dra ned til varmen her i januar, jeg setter stor pris på klimaet. Byen har over 8 millioner innbyggere og er på alle måter annerledes enn velorganiserte Oslo. Det er litt kaos her, men på en bra måte. Det er alltid noe som skjer, noe å gjøre. Jeg tror ikke det går an å føle seg ferdig med Saigon. Vi leier scootere som gjør det like lett å komme seg rundt som å rote seg bort!

 

Vietnam_1

RMIT University er et australsk universitet med rundt 3000 studenter. Skolen har et Buddy- program hvor alle blir godt tatt imot fra første dag. «Buddyene» har vært helt supre. De har vist oss rundt i byen, lært oss lokale triks, funnet leilighet, laget vietnamesisk mat, arrangert sosiale arrangementer og gjort utallige oversettelser for oss. Generelt har de gjort livet mye lettere, og de er blitt gode venner. Buddyprogrammet sørget for at utvekslingsstudentene på skolen ble en gjeng fort. Vårt kull består av cirka 70 utvekslingsstudenter. De fleste bor i de samme leilighetskompleksene, noe som gjør oppholdet veldig sosialt. Man kommer inn i et miljø med studenter fra hele verden, noe som er veldig gøy!

Vietnam_2

Det er utrolig billig å leve her. Vi er heldige og bor i en stor leilighet i 25. etasje med rooftop for noen brøkdeler av leien hjemme. De lave levekostnadene har gitt oss muligheten til å reise mye; vi har vært i Malaysia og flere steder i Vietnam. Det har vært deilig å komme seg ut av byen og ut langs kysten og i fjellene i helgene. Det er utrolig mange fine steder å se i Vietnam!

Vietnam_3

Skolen har alle slags mulige klubber og foreninger. Jeg spiller på både et fotball- og volleyballag, noe som har gitt meg muligheten til å få flere lokale venner. Det er spennende å observere kulturforskjeller så nært. Vietnamesere er utrolig omgjengelige og lette å bli kjent med, og jeg har satt veldig pris på de under dette oppholdet. For å nevne noen kulturforskjeller; de er ekstremt konfliktskye. De opplever ofte oss som veldig direkte, og vil heller bedrive hinting fremfor å si ting rett ut. De har veldig respekt for foreldrene sine, det er eksempelvis vanlig at foreldre velger studieretning og store beslutninger i livet, og de fleste bor hjemme til de gifter seg. Jeg opplever vietnameserne som avslappede og fornøyde.

Vietnam_4

Trafikk er en åpenbar forskjell, respekten for trafikk er slående lav. De aller fleste kjører som griser, fyllekjøring er helt akseptabelt og veldig vanlig. De laster scooterne sine med alt fra vaskemaskiner til opptil flere hunder og hele familier. En annen forskjell er likestilling. Det er tydelig at Vietnam ikke er likestilt og man blir fort puttet i bås etter kjønn. Kulturen bærer også preg av at de ikke har ytringsfrihet og at alt media blir kontrollert av myndighetene. De er redde for å kritisere, og har etter min mening en skjev oppfatning av for eksempel politikk. De har også et helt annet begrep om tid enn hva vi har. De er utrolig flinke til å være tilstede i nuet, og er ikke like opphengt i verken fortid eller fremtid, noe både jeg og mange nordmenn er.

Avslutningsvis vil jeg oppfordre alle som tenker å dra på utveksling til å dra! Det er en av de beslutningene man bare ikke angrer på. Jeg vil anbefale Vietnam på det varmeste.

Vietnam_5