Into Campus – en sommerfestival for nye og gamle studenter

Hvordan er det egentlig å være fadder, crew og teamleder under Into Campus

Det er nå mulig å søke om å bli fadder, teamleder og  crew  til årets Into Campus. Vi pratet med en gjeng som kan anbefale fadderuke-vervene på det varmeste.


Tekst: Nafisa Zaheer og Sara Løvhaug
Foto: Christina Grimsmo og Mariam Eltervåg Cissé


Lars Einar Geitle, fadder 2016

Lars Einar hadde selv en god erfaring fra egen fadderuke som fadderbarn, og det var da han bestemte seg for å søke som fadder.

-Jeg hadde en utrolig gøyal fadderuke når jeg begynte på Høyskolen Kristiania som fadderbarn. Jeg og en av mine medstudenter var alltid de siste fadderbarna som forlot festen, så det ble en selvfølge at vi nå skulle være faddere sammen. Jeg føler at jeg hadde det som skulle til for å bli en god fadder; nemlig omsorg. Som fadder er det viktig å kunne sette andre menneskers hensyn foran sine egne.

Hva er fadderens viktigste oppgaver?

-Som fadder har du ansvar for en gruppe elever som trolig ikke kjenner hverandre fra før av. Flere av dem er heller ikke fra Oslo, og da er fadderuka en fin måte for deg som er kjent med byen til å vise dem litt rundt. Det handler først og fremst om å skape et godt miljø der fadderbarna kan bli kjent med klassekameratene sine. Så din jobb er å skape et miljø der alle tør å bidra. Det er viktig å forsikre fadderbarna om at du er der for dem og at de kan forholde seg til deg om de skulle føle seg utilpass eller har noen spørsmål.

Hva kan være vanskelig med et sånt verv?

-Jeg hadde en opplevelse hvor jeg skulle følge det ene fadderbarnet mitt til trikken, og på vei tilbake fant jeg et annet fadderbarn som satt alene på en benk. Jeg satte meg ned og fikk vite at vedkommende slet med sosial angst og synes at det var litt mye mennesker der inne, og at det var ubehagelig om vedkommende mistet øyekontakt med oss i mengden. Da fortalte de at det selvfølgelig er lov og dra hjem om vedkommende ønsket det, men at vi også kunne gå tilbake igjen, sammen. Og at jeg skulle være oppmerksom på at vi alltid var i nærheten av hverandre. Skulle vi komme oss bort fra hverandre hadde vi en møteplass så han/hun aldri ville være alene i noe lenge.

Hvilke råd ville du gitt en ny fadder?

-Når du er fadder er det viktig å huske på at du ikke gjør det fordi du har lyst til å feste i en uke. Du gjør det for fadderbarna og det er veldig viktig å ikke glemme det. Det kommer til å være fadderbarn du får bedre kontakt med og det er da fristende å tilbringe mye tid med dem, men som fadder har du ansvaret for hele gruppen og da må du kunne ta vare på alle sammen. Du skal absolutt drikke og kose deg masse, men kvelden skal ikke slutte med at fadderbarna må passe på at fadderen kommer seg trygt hjem. Kvelden skal derimot slutte når alle fadderbarna har kommet seg trygt hjem, eller i det minste er på vei i riktig strekning.

Hva var det beste med å være fadder?

 –Vi vant ikke beste faddergruppe eller noe, men for meg var vi den beste! Jeg hadde billetter til Findings-festivalen, men jo nærmere jeg kom helgen, jo mer innså jeg at jeg ikke ville forlate gruppen min. Så da solgte jeg billettene mine og ble med hele løpet, og jeg så ikke tilbake. Så gøy hadde jeg det! Fadderuken skapte ikke bare et godt samhold kun mellom fadderbarna, men også for meg. Jeg er fortsatt veldig god venn med mange jeg var fadder for, og jeg drar faktisk til Miami med en av dem om en dag, fra skrivende stund.

Sara Kristine Åslie, tidligere fadder og crew

Sara Kristine ble også inspirert fra sin egen fadderuke som fadderbarn.

-Motivasjonen min var erfaringene mine både som fadderbarn og fadder. Jeg ville være med så mye som mulig, og siden jeg hadde en jobb ved siden av så var det veldig greit å kunne bidra i crewet. Slik fikk jeg være en av de mange brikkene som skal til for å passe på at alle har det bra og at ting går som det skal.

Julie Amundsen, tidligere teamleder

Julie jobbet som teamleder under Into Campus 2016, og innså først da hvor mange mennesker som faktisk deler denne uken sammen.

-Jeg koste meg masse i fadderuken min og ble kjent med mange studenter på tvers av trinn og linjer. Vi er fortsatt venner i dag. Det var først her jeg fikk se hvor mange brikker som skal til for at alt faller på plass. Into campus består av sinnssykt mange mennesker, alt fra crew til teamledere, faddere og fadderbarn, og ikke minst Into Campus-styret og Studentunionen. Det er med andre ord ganske mange som jobber hardt for at nye studenter skal få en fin introduksjonsuke med fest og moro, samt faglig input. For selv om Into Campus er en veldig morsom uke, kommer det faktisk tre år med studier etterpå som det kan være greit å være litt rustet for.

Både fadder, crew og teamleder er enige om at fadderuka er en spesiell god anledning til å bli kjent med studenter på tvers av studieretninger, som du kanskje ellers ikke ville blitt kjent med. Dessuten mener de at det gjør dem mer attraktive på arbeidsmarkedet ved jobbsøking, fordi det viser til at du engasjerer deg.

Les mer om vervene og søk her!